READ OUR NEWS

We are dedicated to provide the highest level of audit services

Σχέδιο Προστασίας της Κύριας Κατοικίας («Σχέδιο Εστία»)

by Yiannis Athanasiou / on 01 Aug 2019

1. Βασικές αρχές του Σχεδίου Εστία
Το Σχέδιο Εστία ή Σχέδιο αφορά Πιστωτικές Διευκολύνσεις οι οποίες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως αυτά παρουσιάζονται πιο κάτω.
Στο Σχέδιο έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν όλες οι Κυπριακές Τράπεζες και Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων που θα υπογράψουν το σχετικό Μνημόνιο Συναντίληψης με την Κυβέρνηση.
2. Βασικές πρόνοιες και προϋποθέσεις
Κριτήρια και προϋποθέσεις για ένταξη στο Σχέδιο:
(α) Οι Πιστωτικές Διευκολύνσεις που κατά τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 ήταν Μη Εξυπηρετούμενες.
(β) Η Αγοραία Αξία της Κύριας Κατοικίας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (€350.000), όπως αυτή θα προκύψει από την/τις εκτίμηση/εις που θα διεξαχθούν.
3. Εισοδηματικά κριτήρια Αιτητών:
Το συνολικό Οικογενειακό Εισόδημα του Αιτητή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα ακόλουθα για κάθε έκαστο ημερολογιακό έτος 2017 και 2018:
1. τις €60.000 για οικογένεια με τουλάχιστον τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα;
2. τις €55.000 για οικογένεια με τρία εξαρτώμενα τέκνα;
3. τις €50.000 για οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα;
4. τις €45.000 για οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο;
5. τις €35.000 για οικογένεια χωρίς εξαρτώμενα τέκνα;
6. τις €20.000 για μονήρη νοικοκυριά.
Νοείται περαιτέρω ότι, τα παραπάνω ισχύουν και για μονογονεϊκές οικογένειες.
Ο Αιτητής θα δικαιούται να συμμετέχει στο Σχέδιο, νοουμένου ότι θα παρέχεται εξασφάλιση υπό μορφή πρώτης σε σειρά προτεραιότητας υποθήκης και/ή πρώτης σε σειρά προτεραιότητας υποθήκης και συνεχόμενων αυτής σε σειρά υποθηκών επί της Κύριας Κατοικίας ή εκχώρησης του αγοραπωλητηρίου εγγράφου για την αγορά της Κύριας Κατοικίας ή σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης για την Κύρια Κατοικία.

4. Οφειλέτης Αναδιαρθρωμένου Δανείου Κύριας Κατοικίας
Ο Αιτητής που εγκρίνεται για ένταξη στο Σχέδιο και συμφωνεί να αναλαμβάνει την αποπληρωμή του Αναδιαρθρωμένου Δανείου Κύριας Κατοικίας θα θεωρείται ο Οφειλέτης Αναδιαρθρωμένου Δανείου Κύριας Κατοικίας.
Η διάρκεια αποπληρωμής δεν θα ξεπερνά τα είκοσι-πέντε (25) έτη και θα συναρτάται με την ηλικία του Αιτητή. Αν κάποιος Αιτητής έχει ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών, η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι 5 έτη.
5. Επιτόκιο Αναδιαρθρωμένου Δανείου Κύριας Κατοικίας
Το επιτόκιο για τα πρώτα επτά (7) χρόνια αποπληρωμής θα είναι κυμαινόμενο, βασιζόμενο στο Euribor έξι (6) Μηνών, πλέον περιθωρίου δυόμιση (2,5) ποσοστιαίων μονάδων. Το συνολικό επιτόκιο (Euribor 6 Μηνών + περιθώριο) δεν μπορεί να ξεπερνά το τρεισήμισι τοις εκατό (3,5%)ετησίως. Το επιτόκιο για την υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, θα είναι κυμαινόμενο, βασιζόμενο στο Euribor έξι (6) Μηνών πλέον περιθωρίου δύο (2) ποσοστιαίων μονάδων. Σε περίπτωση όπου το σχετικό Euribor είναι κάτω από το μηδέν, τότε το Euribor θα θεωρείται μηδέν για σκοπούς υπολογισμού του συνολικού επιτοκίου.
6. Διαδικασία ένταξης στο Σχέδιο Εστία και χρονοδιάγραμμα
Διαδικασία υποβολής αίτησης για ένταξη στο Σχέδιο Εστία και προσκόμιση δικαιολογητικών εγγράφων από τον Αιτητή.
Ο Αιτητής συμπληρώνει και υποβάλλει στη Συμμετέχουσα, την αίτηση και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και πληροφορίες όπως παρουσιάζονται στο Μνημόνιο Συναντίληψης, εντός της χρονικής περιόδου υποβολής αιτήσεων από 2 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι 15 Νοεμβρίου 2019.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για την αίτηση σας να ενταχθείτε στο “Σχέδιο Εστία” είμαστε στην διάθεση σας

share: